Πως να βοηθήσετε το μωρό σας να μάθει να μιλάει!

 

 

 

 

babalisma

Η χρήση του προφορικού λόγου είναι για κάθε παιδί ζωτικής σημασίας για να κάνει φίλους, να γνωρίσει και να κατανοήσει του κόσμο γύρω του. Τα μωρά πρέπει να κατανοήσουν τις λέξεις πριν αρχίσουν να μιλάνε.

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να μιλάει κρατώντας το κοντά σας, με την επαφή με τα μάτια σας και με το να του μιλάτε από τη στιγμή που γεννηθεί. Θα σας κοιτάει με τη σειρά του και πολύ σύντομα θα αρχίσει να καταλαβαίνει πως λειτουργούν οι συνομιλίες. Ακόμη και με τους  “μωρουδίστικους ήχους” το μωρό σας διδάσκεται χρήσιμα πράγματα για την σημασία των λέξεων και την εκ περιτροπής συνομιλία.

Καθώς το μωρό σας αρχίζει να αντιλαμβάνεται και να ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για το τι συμβαίνει γύρω του, αρχίστε να του κατονομάζετε και να του δείχνετε πράγματα που μπορείτε και οι δύο να δείτε (“Κοίταξε μια γάτα !”) . Αυτό θα βοηθήσει το μωρό σας να μάθει τις λέξεις και, εν καιρώ, θα αρχίσει να σας αντιγράφει. Μόλις το μωρό σας μπορέσει να αρθρώσει τις πρώτες περίπου 100 μεμονωμένες λεξούλες του, αρχίστε να φτιάχνετε μαζί μικρές προτάσεις. Αυτό συμβαίνει συνήθως γύρω στην ηλικία των δύο ετών

Χρήσιμες συμβουλές

Οι παρακάτω συμβουλές θα ενθαρρύνουν το μωρό σας να αρχίσει να μιλάει:

 • Από τη μέρα που γεννιέται, κάντε του φατσούλες, γκριμάτσες, ήχους και μιλάτε του για ό,τι συμβαίνει. Κάντε του ερωτήσεις όπως: “Μήπως πεινάς;” ή “Θέλεις λίγο γάλα;”

 • Ξεκινήστε να ξεφυλλίζετε βιβλία με το μωρό σας από μικρή ηλικία. Δεν χρειάζεται να διαβάζετε τις λέξεις στη σελίδα, αρκεί να του μιλάτε για ότι βλέπετε.

 • Περιγράψτε του ότι βλέπετε γύρω σας όταν είσαστε έξω (“Κοίτα περνάει το λεωφορείο”). Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, προσθέσετε περισσότερες λεπτομέρειες (“Κοίτα το κόκκινο λεωφορείο που περνάει”).

 • Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, διασκεδάστε το τραγουδώντας του παιδικά τραγουδάκια. Κι αν δεν ξέρετε, μπορείτε να βρείτε τους στοίχους εδώ.

 • Εάν επαναλαμβάνετε τους ήχους που κάνει το μωρό σας, του μαθαίνετε να σας αντιγράφει.

 • Οι γύρω θόρυβοι καταστούν πιο δύσκολο να σας ακούσει το παιδί σας, οπότε κλείστε την τηλεόραση.

 • Εάν το παιδί σας προσπαθεί να πει μια λέξη, αλλά κάνει λάθος, πείτε του τη λέξη σωστά. Για παράδειγμα, αν το μωρό σας δείχνει μια γάτα και λέει “Γα”, πείτε του “Ναι, είναι μια γάτα”. Μην το επικρίνετε αν πει μια λέξη λάθος.

 • Χρησιμοποιήστε σύντομες και απλές προτάσεις. Εάν το παιδί σας ήδη μιλάει, προσπαθήστε, κατά γενικό κανόνα να χρησιμοποιήστε φράσεις που είναι κατά μια λέξη μεγαλύτερες από τις προτάσεις που χρησιμοποιεί το ίδιο.

 • Ξεκινάτε τις προτάσεις σας με το όνομα του παιδιού σας για να έχετε την προσοχή του.

 • Μπορείτε να αυξήσετε το λεξιλόγιο του παιδιού σας, δίνοντάς του επιλογές, όπως: “Θέλεις ένα μήλο ή μια μπανάνα;”

 • Δίνοντας ευκαιρίες στο παιδί σας να μιλήσει (όπως στο μπάνιο, στο αυτοκίνητο ή πριν τον ύπνο του), θα το βοηθήσει να μάθει να μιλά. Αν του κάνετε μια ερώτηση, δώστε του αρκετό χρόνο να σας απαντήσει.

 • Περιορίστε τη χρήση της πιπίλας του μόνον όταν είναι ώρα για ύπνο. Είναι δύσκολο να μάθει να μιλάει με την πιπίλα στο στόμα.

Δυσκολίες στην ομιλία

Μερικά παιδιά δυσκολεύονται να μάθουν τη σημασία ορισμένων λέξεων ή αγωνίζονται να χρησιμοποιήσουν λέξεις ή να κάνουν προτάσεις. Άλλα παιδιά μπορεί να χρησιμοποιούν μεγάλες προτάσεις, αλλά με δυσκολία γίνονται κατανοητά. Όλα αυτά είναι σημάδια ότι μπορεί να χρειάζονται επιπλέον βοήθεια

Αν ανησυχείτε για τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σας, μιλήστε με τον παιδίατρό σας.

Μπορεί να βοηθήσει να επισκεφθείτε με το παιδί σας έναν λογοθεραπευτή.

Δίγλωσσα παιδιά

Πολλά παιδιά μεγαλώνουν σε μια οικογένεια όπου οι γονείς μιλούν περισσότερες από μία γλώσσες. Αυτό μπορεί να είναι ένα πλεονέκτημα για την μάθηση των παιδιών τους. Η γνώση μιας άλλης γλώσσας θα τα βοηθήσει και στην ανάπτυξη της Ελληνικής γλώσσας.

Το σημαντικό πράγμα είναι να μιλάτε στο παιδί σας στη γλώσσα με την οποία εσείς αισθάνεστε άνετα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο ένας γονέας θα χρησιμοποιεί μια γλώσσα, ενώ ο άλλος θα χρησιμοποιεί μιαν άλλη. Τα παιδιά προσαρμόζονται σε αυτό πολύ εύκολα.

Πηγή: www.nhs.uk

Επιμέλεια: Ειρήνη Παρασκευοπούλου

Αφήστε το Σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment.


Hit Counter provided by technology news