Έχω Ακούσει Ότι Στα Βερνίκια Νυχιών Εμπεριέχονται Επικίνδυνες Και Βλαβερές Ουσίες. Ποιές Είναι Αυτές?

 

Η έντονη γνωστή μυρωδιά προέρχεται από ένα γνωστό τρίο χημικών, που βρίσκεται, σχεδόν σε όλα τα βερνίκια νυχιών καθώς επίσης και στα ακρυλικά νύχια και βερνίκια. Η τοξική τριάδα είναι: Τολουίδες (toluene), φορμαλδεΰδη (formaldehyde) και DBP Φθαλικές. Tα τρία αυτά συστατικά, μαζί με την αιθυλική ακετόνη (ethylacetade) μπορούν να προκαλέσουν κεφαλόπονο, ζαλάδες, ερεθισμό στα μάτια, το λαιμό ακόμα και αναπνευστικά προβλήματα. Κάποιες μελέτες το συνδέουν ακόμα και με την καρκινογένεση. Είναι γνωστό ότι προκαλούν ορμονικές ανωμαλίες και προβλήματα στο ανθρώπινο αναπαραγωγικό σύστημα και στην ανάπτυξη. Αυτά τα χημικά έχουν απαγορευτεί στην Ευρώπη.

Τολουίδες: Αυτό το διαυγές, άχρωμο υγρό, που βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα βερνίκια νυχιών, τις μπογιές, τα διαλυτικά, και τις μελάνες κάνει το βερνίκι να απλώνεται και να στεγνώνει εύκολα. Συχνά, αναγράφεται, στα συστατικά, ως βενζένιο (benzene) ή μεθυλικό βενζένιο (methyl benzene) ή τολουόλη (toluol).

Φορμαλδεΰδη: Χρησιμοποιείται, ως σκληρυντικό νυχιών και εμποδίζει το βερνίκι να ξεφλουδίζει. Αλλά προκαλεί κεφαλόπονο, αίσθημα κόπωσης, κνησμό, ζαλάδες, ερεθισμό στα μάτια, τη μύτη, το λαιμό και το δέρμα.

DBP: Είναι ίσως το πιο τοξικό χημικό, από τα τρία και είναι αυτό, για το οποίο γνωρίζουμε και τα υπόλοιπα στοιχεία. Χρησιμοποιείται για να παρατείνει την διάρκεια ζωής του βερνικιού. Αλλά έχει επίσης, συνδεθεί με καρκινογένεση, σε πειραματόζωα και με προβλήματα στα γεννητικά όργανα εμβρύων και νεογέννητων αγοριών. Βρίσκεται, επίσης, σε κόλλες και μελάνια εκτύπωσης.

Οι ερευνητές αναζητούν τρόπους, να μειώσουν τις ποσότητες των τριών αυτών χημικών ουσιών, στα διάφορα προϊόντα, που βρίσκονται αυτές. Οι επιστήμονες συστήνουν την αποφυγή χρήσεως τους, ειδικά από ανήλικους και εφήβους, γιατί βρίσκονται στην ανάπτυξη και είναι πιο ευάλωτοι σε παρενέργειες. Υπάρχουν, βέβαια και αυτοί, που προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα αυτά είναι υπερβολές. Δεν υπάρχει κανένα εντελώς αθώο βερνίκι νυχιών. Κάποια είναι πιο ασφαλή από κάποια άλλα. Ας ψάξουμε να βρούμε βερνίκια, που διαφημίζονται ότι δεν περιέχουν αυτές ως χημικές ουσίες.

Αφήστε το Σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment.


Hit Counter provided by technology news